Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 10:16 - Хитрият Бирбал.
Автор: mobbidik Категория: Забавление   
Прочетен: 384 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.10.2013 21:33


Веднъж Бирбал и Акбар решили да се поразходят покрай красиво езеро. Докато вървели, всеки зает с мислите си, един прост въпрос изникнал в съзнанието на Бирбал: какво би направил човек, за да има пари? Обяснил го на Акбар, който седнал край брега, докато го слушал и си играел с водата. Изведнъж извадил ръката си от езерото и осъзнал, че е измръзнала от студ. Тогава възкликнал, че никой не би прекарал една нощ в езерото, колкото и пари да му предложат! Бирбал бил на противоположното мнение. Акбар бил непоколебим във вярата си и както обикновено предизвикал Бирбал. Казал му да намери човек, който би се подложил на теста. За целта той ще осигури хиляда златни монети.

Бирбал започнал да издирва човек, който би се съгласил. Търсил на много места, отнело му доста време, но накрая открил. Човекът, който се съгласил да се подложи на изпитанието бил беден и достатъчно отчаян, за да рискува цяла нощ в ледените води, за да спечели наградата!

Щом научил новината, Акбар назначил свои верни стражи да бдят на място, за да са сигурни, че беднякът ще стои през цялата нощ във водата. За негова голяма изненада, на следващата сутрин човекът отишъл при Императора в отлично здраве, за да поиска наградата си, след като бил изпълнил предизвикателството. Акбар не могъл да повярва, че това е истина и го помолил да обясни как е съумял да прекара цялата нощ във водата. Беднякът споменал за фенер, който виждал в далечината, който не спрял да гледа цяла нощ. Вярвал, че ако поддържа вниманието си фокусирано върху светлината, ще успее да преодолее мислите за студа. Изненадал се много, когато Акбар отказал да му изплати наградата, защото бил използвал светлината от лампата, за да се стопли.

Бедният човек, наранен и разочарован се оплакал на Бирбал. Той обаче не успял да отиде в съда на следващия ден. Когато Акбар го повикал, той изпратил обратно съобщение, че не може да отиде преди да приготви своето „кичди“*. Така изминали няколко часа. Изгубил търпение, Акбар, заедно с неговите верни стражи отишли в къщата на Бирбал, за да видят какво прави и защо не идва. Заварили го да бърка в гърне, което било окачено на тавана на стаята на 4 крачки от огъня. Императорът го попитал как очаква да сготви ястието, след като го е разположил на толкова голямо разстояние от огъня. Бирбал интелигентно му отговорил, че ще го приготви по същият начин, по който беднякът се е стоплил от светлината на фенера, който бил толкова далеч от него!

Акбар останал безмълвен и платил обещаната награда на бедняка!

Гласувай:
5
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mobbidik
Категория: Видео
Прочетен: 194590
Постинги: 83
Коментари: 164
Гласове: 2209