Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2011 15:16 - Блус, госпъл, балада
Автор: mobbidik Категория: Музика   
Прочетен: 3979 Коментари: 1 Гласове:
14Блусът - зараждане, предшественици и история.

image
Блусът е музика, която навява настроение за тежка съдба, съжаление, копнеж, любов, мечти...Той е пряко свързан със силните емоции. Всъщност те го определят като стил. Заедно с джаза това е един от малкото стилове музика, които са наистина американски – създава се и се развива по време, когато САЩ са вече факт. Не можем обаче да пренебрегнем факта, че основната съставка в този стил е пренесения в щатите африкански фолклор и историческата съдба на афроамериканците. Всъщост той е създаден изцяло в тяхната общност.

Едната от основните съставки на блуса са африканските фолклорни песни и мотиви, които негрите донасят със себе си от Африка.
Известни са като „Field Hollers” – много емоционална форма на пеене свързана с тежката робска съдба и желаните за свобода. Това е музикална форма, която съществува изключително и единствено в устна форма.

Няма определен формат, има само отличителна черта
– емоционалност и горчив привкус. Характерни черти за тези песни са фалцетното пеене и прочувстваните крясъци, подчертаващи мъката на изстрадалият човек.

Много от белите робовладелци са се възползвали от тази тяхна традиция. Забелязвайки, че песните повишават духа на робите, те им позволяват да пеят през работно време, за да увеличат производителността им.
Барабаните и пеенето извън работно време са били строго забранени поради опасения от бунтове.

Мястото на което се зараждат този вид песни – на полето – е пряко свързано с част от наименованията,
който се носели – “ cotton field hollers” ( букв. викове в памуковоите поля), “whooping”(букв. извикване). В началото тези викове са служели за емоционално разтоварване. В последствие те започват да се характеризират и с функционалност – “water calls” – викове, призиви отравяни към носачите на вода.
Тези провиквания или „холърс”, както още са известни, както и трудовите песни / работнически песни не са само прадеди на блус музиката, но и самостоятелни музикални форми, които продължават развитието си.

Блусът в най-ранните си форми
е логичното развитие, продължение на едностишните песни
( холърс). Те добавят към тях допълнителни стихове, с които подчертават емоционалността.

Историята на афроамериканските спиричуъли и произлязлата от тях госпъл музика също е пряко свързана с историята и зараждането на блуса.
Ето и историята им.

Преди 1865 г. Почти всички африканци, които пристигат в САЩ са роби. Те са били родом от западното африканско крайбрежие и близките райони. Робството е било сериозно предизвикателство за църквата, защото е влизало в конфликт с много от идеите, които тя проповядва. За това посещаването на служби е било поощтрявано. След редовната служба робите са оставали да попеят и потанцуват. Събира ли са се тайно, за да споделят радостите и неволите си и за да попеят и потанцуват заедно, както и да слушат проповеди на пътуващи проповедници. На тези събирания те започват пеят т.нар. “corn ditties”, които са предшествениците на спиричуълите. Тематиката им се дели главно на два вида – почит към бога и стремеж към рая или описание на работния им ден.

През 20-те години на миналия век сред тъмнокожите се заражда движение известно като черния ренесанс. По това време тъмнокожите вече са получили някои свободи с приемането на закона за еманципацията през 1863 г. ( Emancipation Act) . Част от тях, най-често музикантите започват да посещават училища. Там те продължават да пеят спричуълите. Белите преподаватели по музика ги възприемат като отделни песни,а не като фолклорна традиция и формират училищни хорове, където ги аранжират и развиват.

Thomas A. Dorsey е първия човек
,
който композира нови песни в този стил. Той ги нарича госпъл песни и е считан за бащата на госпъл музиката. В началото той се изпълнява предимно в църквите докато не се намесва.Rosetta Tharpe .Тя е първата госпъл изпълнителка, която се осмелява да изпълни този стил музика в нощен бар.

Въпреки, че е доказано,
че блуса възниква едновременно в няколко южни щата, за негово родно място се смята делтата на река Мисисипи. Конфликтът между религиозните елементи предадени му от спиричуалите и госпъла и местата, където става популярен – водевилни барове е причина този стил да си спечели псевдонима „дяволска музика”.

из " История на музиката".Гласувай:
14
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. babaelenica - Нека да ме обвинят, че съм американофил, но харесвам блуз)
15.06.2011 21:01
А за Скорпионс - какво да добавя?
Велика група!
Благодаря!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mobbidik
Категория: Видео
Прочетен: 191925
Постинги: 83
Коментари: 164
Гласове: 2201