Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2010 19:11 - ДРЕВНОСТТА
Автор: mobbidik Категория: История   
Прочетен: 2116 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 22.02.2011 01:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     ВЕСТНИКАРСКА ПЛАТЕНА ЛЪЖИИСТОРИЯ
                 Statia-antropologia.JPG (42693 bytes)/ "антропологичен модел на трак, славянин и прабългарин", съставена от доктор по науките в БАН, на име Петър Боев/

Караха ни да гледаме снимки на кумани и печенези, и ни казваха че са древни българи. Показваха ни снимки на реконструкции на черепа на Самуил, и твърдяха че е славянин. Заставиха цяла България да клекне и пред измислицата че българите са траки. В статията отстрани се твърди че антропологията преди 9ти септември, била слабо развита. Жалко че не са чували за книгата на Димитър Съселов - "неопровержимият антропологичен поглед за древните българи", писана през 1935.... Но всъщност не - чували са. Няма как да е иначе. Но май изводите който книгата предоставяше, относно факта че македонците и българите са един народ, потомък на древните българи, дошли от люлката на цивилизацията Памир, и не на последно място фактът че нямаме нищо общо антропологически със славяните, като това включва дори и сърбите, които са от съвсем различен клон на бялата раса - Динаридния. Забележително е обаче, че автора на статията  не е чувал и за известният антрополог от БКП - Методи Попов, който ядно се противопоставя на теориите на Съсълов и изтъква славянското начало у българите. Методи Попов, е един от първите, които поема официалния курс на партията майка - БКП, да се твърди че нашият народ е мелез от траки славяни и прабългари. От уважение към паметта на Съсълов, ще цитирам какво казва един от главните негови изследователи Шегор Расате, относно творчеството му: Според неговите разбирания, хунорите са народ от Бялата раса, с високи воински и нравствени добродетели, и организационни способности. В своя основен труд “Пътят на България”, както и в другите си статии, Димитър Съсълов многократно изтъква хунорските ценности, в противоположност на ценностите на китайци, антични гърци и римляни, и славяни. Изобщо той е философ на историята, той разглежда историята с разбирането за метафизическа война. За народностната самоличност на хунорите Съсълов не дава изчерпателно обяснение, в смисъл дали са индоевропейци или не, но във всеки случай той категорично ги разграничава от тюрките... След казаното дотук, е необходимо да се заключи че комунистическата научна върхушка е целяла да спре приемствеността между различните проучвания за народа ни, и да говори небивалици, като теорията че имаме тракииска или славянска кръв. Но кой са траките и кой ги създаде? Отговора е комплексен, но се обобщава лесно - нека разгледаме какво знаем за тях.

trakiiska-maska.JPG (36854 bytes) /Тракииска златна маска от Тополчане - единственият друг народ имал златни маски освен траките, са елините, и тяхната известна маска на агамемнон/

Както добре знаем, Тракия е била завладяна последователно ту от Римляни, ту от Перси, а накрая - от Византииската Империя. Нека видим какво е римското виждане за траките, поради честите вмятания че гърците мразели траките, понеже им били откраднали писмеността и културата, сякаш писмеността е някаква монета или амулет, който може да се открадне:

Тракия e името на цялото онова широко пространство, населено от различни диви племена.
/Амиан Марцелин/

Първоначално единственото, което ни говореха за траките, бе, че те са имали хубави съкровища. Така и никога не ни осведомиха относно другите аспекти на тракийската култура. Като например, че алкохолицизма и хомосексуализма са били водещи в живота на траките. Никой не разясни, че многобройните траки никога не са успели да си създадат единна Държава и да спрат да воюват помежду си и да се избиват. Всъщност траките са сбор от над 90 племена, ръководени от племенно-общински първобитен строй със стареишина и вожд. Характерно е било съревнованието между различните вождове, кой ще има повече злато. Но у тези съкровища често е оставян и особен автопортрет за господаря за когото са изготвяни. Някой от съкровищата, като панагюрското са с нетракииски произход(на златното блюдо на съкровището се забелязват гравирани негърски глави, което насочва произхода му към Мала Азия), но други са били произведени в Тракия. Факт е разбира се, че голяма част от тракийските сервизи за пиене са били просто подаръци от великите сили на епохите, които са използвали златото за да подкупват траките. Подобна практика е позната по много места, особено по времето на конкистадорите и техните подвизи в Перу, когато те успяват да подкупят чрез различни шарени дрънкулки половината индианци за да воюват срещу остатъка. Обикновенно тази практика е била доста сполучлива за империите.

Без прекалена задълбоченост у изображенията, ясно личи че траките са изобразявали персонажите върху вазите с руси коси. Нещо краино нетипично за който и да е друг народ. Всъщност чрез този акт траките са искали да се увековечат, и то най-вече пред егото си, защото погребалните им обичай, са ги заставяли да заравят златото си в земята. Едва ли е нужно да се каже очевидния факт че българите са мнозинствено НЕрус народ, а всички тракииски изображения върху съкровища от различните им епохи ги илюстроват като руси люде. Нека прочетем какви са били техните погребални обичай според Херодот:

Sm-Fig01-Sevt.jpg (35789 bytes)/Специално позлатената глава на Севт III, открита в неговата гробница. Фактът че дори неговата брада е руса, говори за сродност със славяните, защото е известно че българите са наричали руснаците "Русите бради", във нашите средновековни апокрифни летописи./

Ето какво казва Херодот, за най-изконно тракииският обичай - човешкото жертвоприношение, и вярата за живота отвъд смъртта:

"За безсмъртието си те така мислят: не вярват, че умират, но мислят, че починалият отива при бога Залмоксис. Едни от тях го наричат Гебелеизис. Всеки пет години избират с жребий измежду си едного, когото пращат пратеник при Залмоксис и му поръчват това, от което всеки път се нуждаят. Изпращат го по следния начин: неколцина от тях, отредени за това, държат три копия, други пък улавят пратеника за краката и ръцете, размахват го в въздуха и го хвърлят върху копията: ако умре прободен от тях, вярват, че богът е благосклонен; ако не умре, те обвиняват пратеника, и казват, че е лош човек; след това пращат другиго; поръчки му дават докато е още жив. Същите тия траки хвърлят стрели нагоре към небето срещу гърма и светкавицата и заплашват бога, вярвайки, че няма друг бог освен техния".

Това известие също ни дава голяма тема за размисъл, относно цивилизационното равнище на народ, който е плашил дъжда със стрели изстреляни към небето. Но нека сега погледнем какво се казва за погребалните традииции на траките, и след това да разгледаме автопортрети от различните гробници:

Богатите се погребват така: трупа държат изложен три дни наред; колят разни жертвени животни и се угощават, като най-напред оплакват умрелия, като го изгарят или просто го заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри, при това най-големи награди се определят за единоборството според значението му. Такова е погребението при траките.

  (източник:   http://samoistina.com/3/zatrakite.htm)
гр.Пловдив.2009г.

Днес турски вестници се хвалят че българите гледали турски сериали. Днес българите неглежират факта че основен спонсор на филма истината за орфей бе турска фирма свързана с обръчите на Доган. Днес ние забравяме. А утре?
Гласувай:
7
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Херодот пише че,
17.12.2010 20:46

Траките от елинските богове почитат само Арес, Дионис и Артемида. Отделно от народа царете почитат Хермес повече от всички богове, кълнат се само в неговото име и изкарват от него своя произход.
Но все пак трябва да сме наясно със старите историци,а именно,че не всичко което пишат е истина. Може би не трябва сляпо да се вярва на
Херодот и на такива като него.

цитирай
2. анонимен - Ние траките не сме българи!
17.12.2010 21:02
„ние, тракийската организация, сме особено доволни, защото насоките на днешната власт се покриват напълно с идеологията на тракийската организация!"
цитирай
3. анонимен - Амиан Мерцелин
18.12.2010 09:00
Амиан Мерцелин - в старогръцката литература описва историята на Римската империя, като нестабилна, корумпирана, а императорите й, като избухливи, злобни,
подозрителни, податливи на манипулации и всички отрицателни черти на човека събрани в римските императори на куп. Може ли да му се вярва на такъв човек?
цитирай
4. анонимен - Херодот
18.12.2010 09:22
Отново старогръцки историк. Странно нещо са старите гърци, странни разбирания са имали за древните,по тяхно време събития. Своеволни изявления, кръщавали са племена,народи,държави така както на тях им било угодно. Трябва ли днес всички съвременни историци да се съобразяват с тяхната информация? Няма ли други източници, други извори? Има арабски извори, има монголски извори, има китайски извори, има индийски извори. Защо никой от историците не се съобразява с тях, ами цитира само Херодот?
цитирай
5. анонимен - Хайде още един специалист се извъди.
18.12.2010 12:14
И тоя(или тая, че то вече не знаем в кой пол да ги търси) ни чете проповеди и ни свежда някой и друг подходящ на тезата му цитат. Че що ли избра точно Амиан Марцелин, то има и други. Ама нейсе , цвъркай си, няма лошо.
цитирай
6. анонимен - Не те знам и теб каква историчка си. Туке бъкано.
18.12.2010 22:35
Хубаво е обаче да знаеш, че през 35 година се е пропагандирало родството между българи и германци, по обясними причини. Така че всичко у нас, а може би и навсякъде е конюнктурно. Със сърбите сме едно лайно, което колелото на историята е разсякло на две. Сигурно не си ходила в Сърбия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mobbidik
Категория: Видео
Прочетен: 191925
Постинги: 83
Коментари: 164
Гласове: 2201